FAQ – veel gestelde vragen

Algemene veel gestelde vragen (FAQ) over digitaliseren en Scanpaleis

De beslissing is natuurlijk aan U!

Maar wij willen graag een aantal voordelen van Scanpaleis voor u op een rijtje zetten zodat u uw keuze voor Scanpaleis beter kan bepalen:

 • Uw materiaal wordt door professionele medewerkers gedigitaliseerd.
 • Uw herinneringen worden met professionele apparatuur omgezet.
 • U betaalt een eerlijke prijs. Geen verborgen kosten.
 • Geen postbus. Maar eigen inleverpunten
 • Gratis haal & brengservice.
 • Uitstekende kwaliteit.
 • Garanties.

Wij snappen als geen ander dat u zich zorgen maakt om uw materiaal.
Het zijn uw persoonlijke herinneringen die wij met de grootste zorg behandelen.Het digitaliseren doen wij al jaren. In de 15 jaar dat wij actief zijn met digitaliseren zijn wij nog nooit materiaal kwijt geraakt. Al uw materiaal wordt in een apart genummerde box bewaard. Dit materiaal blijft in de box totdat dit wordt overgezet. Per box is er een operator die het materiaal verwerkt.Tijdens het proces van digitaliseren wordt uw materiaal niet beschadigd of weggegooid. U kunt uw eigen materiaal nogmaals bekijken en zelfs opnieuw laten overzetten. U krijgt alles weer terug: films, video's, negatieven, dia's, geluidsbanden, cassettes, lp's enz.Wij staan erop dat onze klanten hun oude materiaal terugnemen en adviseren het ook na het digitaliseren te bewaren.
In de regel hanteren wij een termijn van 3 weken. Tijdens de vakantieperiode in de maanden juli en augustus is de verwerkingstijd 4 tot 5 weken. Mocht dit een probleem voor u zijn laat ons dit dan weten of maak hiervan melding op de bon. Wij overleggen dan met u. Over het algemeen hebben wij voldoende apparatuur en operators om uw materiaal binnen deze periode over te zetten.Het kan zijn dat u zoveel materiaal heeft dat wij een andere afspraak over het termijn met u moeten maken. Uiteraard laten wij dit weten voordat wij aan de opdracht beginnen.
Veel van onze klanten hebben de oude herinneringen al jaren in de kast of op zolder liggen. Een paar dagen meer of minder komt er dan niet op aan. Maar soms is er haast geboden. Ook daar kunnen wij bijna altijd aan tegemoet komen.
Garanties op het digitaliseren zijn voor Scanpaleis dusdanig belangrijk dat wij hier een aparte pagina over hebben gemaakt waar alles te lezen is over onze veiligheid en garanties.
Ja, dat kan en het maken van kopieën is geen enkel probleem voor Scanpaleis. Meestal beslissen onze klanten dat direct maar achteraf is dit ook mogelijk. Uw film-, beeld- en geluidsmateriaal bewaren wij nog 30 dagen nadat u dit bij ons heeft afgehaald. Wij kunnen dus direct aan de slag om extra exemplaren voor u te maken.
Video materiaal wordt ook door ons bewaard mist deze niet naar DVD is overgezet. Als u hier een kopie van zou willen hebben is het belangrijk om de gedigitaliseerde versie aan te leveren.
U kunt bij ons kiezen waar en hoe wij de bestanden opslaan. Voor video en film is dit meestal op DVD, voor geluid en beeld is dit CD. Wij kunnen de bestanden ook op een harddisk of usb-stick zetten. U kunt hierbij kiezen of u uw eigen harddisk of usb-stick meeneemt of dat wij deze tegen meerkosten leveren. Ook kunnen wij uw bestanden via Wetransfer versturen. In onze basisprijs zitten ook de kosten voor een CD of DVD.
Indien u uw bestanden op meerdere opslagmedia zou willen hebben brengen wij hiervoor extra kosten in rekening.

Digitaliseren video

Normaal gesproken zetten wij iedere video band op een aparte DVD. Dit doen wij om de prijzen voor onze klanten zo laag mogelijk te houden. Meerdere banden op een enkele DVD zetten kan maar daar zijn extra kosten aan verbonden.
Standaard zetten wij uw video's over naar een MP4 formaat. Als u uw video's op uw computer zou willen bewerken is het verstandig om dit vooraf aan te geven. Wij kunnen dan samen met u bespreken welk bestandformaat voor u het beste is.
Wij zetten in de regel alle video's op een DVD-video die op iedere moderne dvd of blu-ray speler is te gebruiken. Zonder extra kosten kunt u uw video ook in een ander formaat laten overzetten.
Dit zijn 23 videobanden. Overzetten kost u 23 x 13,00 euro = 299,00 euro.
Het beste is om uw banden droog te bewaren. Zorg dat de banden niet is de zon liggen of te warm worden. Videobanden nooit in de buurt van elektrische apparatuur bewaren! Het magnetische veld kan de kwaliteit van uw opnames ernstig aantasten.

Digitaliseren film

Wij zetten de volgende filmformaten om:

 • 8 mm
 • Super8
 • Dubbel 8
 • Single 8

Wij kunnen tot ongeveer 2 uur film op een DVD zetten. Normaal gesproken zetten wij uw films achter elkaar op DVD. Op verzoek is het ook mogelijk om de spoelen op aparte DVD's te plaatsen. Hier zijn wel meerkosten aan verbonden.
Scanpaleis repareert de slechte lassen en de plekken waar de film gebroken is. Als het aantal reparaties minder dan 10 is rekenen wij hier geen kosten voor. Vanaf 10 of meer lassen berekenen wij € 0,25 per las.
Als wij de film beoordelen en de kwaliteit is dusdanig slecht dat overzetten naar onze mening zonde van het geld is nemen wij altijd contact op met onze klant. Het is dan aan de klant om aan te geven of de film moet worden omgezet.
Ja dat kan. Wij kunnen uw tekst bij de film op de dvd zetten. Ook kan er een tekst op de DVD zelf geprint worden en wij kunnen deze tekst op de dvd cover zetten.
Op onze pagina over smalfilm hebben wij een handige rekenmodule smalfilm waarmee u kunt uitrekenen hoeveel minuten film er op een smalfilm spoel gaat. Wij berekenen alleen de kosten voor hetgeen er ook daadwerkelijk aan beeldmateriaal op de film staat.

Digitaliseren beeld

Normaal gesproken scannen wij in op 1200 dpi. Dit formaat is prima om uw dia's en negatieven op de tv of een beeldscherm te bekijken. Ook voor het afdrukken op een formaat foto van 10x15 is dit ruim voldoende. Als u naar een groter formaat afdruk wil of de ingescande dia wil projecteren adviseren wij om naar 2400 of zelfs 3200/3600 dpi te gaan.
Dat hangt heel erg van het soort bestand en van de gekozen resolutie af. Als wij bijvoorbeeld de dia op 3200 dpi inscannen wordt een JPEG bestand ongeveer 30 MB groot, een TIFF bestand komt dan op 315 MB. Scannen wij in op 1280 DPI dan komt een JPEG op 5 MB en een TIFF op 51MB. Deze waardes zijn ook erg afhankelijk van het soort scanner en de software die wij gebruiken.
Normaal gesproken maken wij geen dia's of negatieven schoon. Onze software lost dit probleem over het algemeen erg goed op.
Dia's en negatieven schoonmaken is eigenlijk alleen nodig als deze heel erg vuil zijn. In overleg kunnen wij natuurlijk wel kijken welke oplossingen er voor het probleem zijn.
Wij adviseren onze klanten om altijd het eigen materiaal te bewaren. Op het moment dat er op een later moment is fout gaat met de cd of dvd kan u toch weer terugvallen op uw negatieven of dia's. Ook een dvd heeft geen eeuwig leven. Het beste is natuurlijk ook van deze dvd weer een kopie te maken. Hoe meer exemplaren er op verschillende plaatsen in omloop zijn hoe zekerder het is.
Ja, de kleurverandering is ook op de scan te zien. Scanpaleis is in de meeste gevallen uitstekend in staat om de oude kleuren weer terug te krijgen.
Standaard krijgen de dia's en negatieven een vaste naam met volgnummer. Veel van onze klanten geven zelf aan welke naam wij aan de gescande dia's, negatieven en foto's moeten geven.
Alle scans krijgen een logisch volgnummer (dia_001, dia_002, dia003 enz. enz.)

Digitaliseren geluid

Indien onze software de pauzes tussen de nummers herkend dan is het mogelijk dat wij de losse nummers van de LP los van elkaar op de cd plaatsen.
Geluidsbanden bestaan uit een spoel waarop een magnetische band is gewikkeld. De volgende types kunnen gedigitaliseerd worden:
● Mono- en stereo-opnames.
● Alle gebruikelijke opnamesnelheden.
● Spoelen met een doorsnede tot en met 18 centimeter.
● Onderstaande tabel laat zien wat de speeltijden bij benadering zijn
bij de meest gangbare snelheden:
Wij zetten maximaal 80 minuten op een cd.
Ja, indien een lp vuil is wordt deze door ons gereinigd. Ook proberen wij software matig zoveel mogelijk ruis weg te filteren.

Gratis retourzending binnen Nederland bij opdrachten vanaf €100,-!

Laat uw video-, film-, geluid- & beeldmateriaal digitaliseren door Scanpaleis!