Algemeen
Kan ik mijn analoge materiaal weggooien nadat deze gedigitaliseerd zijn?
Wij raden onze klanten ten zeerste aan om altijd hun eigen analoge materialen, zoals video's, dia's, negatieven, audio-opnamen en dergelijke te bewaren. Op deze manier hebben zij altijd een back-up in geval van een probleem met de digitale bestanden of de cd of dvd waarop de bestanden zijn opgeslagen. Het behoud van de oorspronkelijke analoge materialen is van groot belang, omdat deze over het algemeen een betere duurzaamheid hebben dan bijvoorbeeld dvd's of cd's.
We adviseren onze klanten ook om van de digitale bestanden en dvd een extra kopie te maken en deze op verschillende plaatsen op te slaan, bijvoorbeeld op een externe harde schijf of in de cloud. Op deze manier verkleint u het risico op verlies van uw waardevolle herinneringen. Het is belangrijk om regelmatig te controleren of uw back-upbestanden nog steeds toegankelijk zijn en om deze zo nodig bij te werken.
Kortom, het is van groot belang om zowel de oorspronkelijke analoge materialen als de digitale bestanden goed te bewaren en back-ups te maken. Op deze manier kunt u er zeker van zijn dat uw kostbare herinneringen veilig en toegankelijk blijven voor de toekomst. Als u meer advies nodig heeft over het behoud van uw analoge en digitale materialen, staan wij graag voor u klaar om u verder te helpen.
Waarom zou ik kiezen voor Scanpaleis voor het digitaliseren van mijn materiaal?
Als u twijfelt over de keuze voor Scanpaleis voor het digitaliseren van uw materiaal, willen wij graag enkele voordelen van onze service voor u op een rijtje zetten:
- Uw materiaal wordt door professionele en ervaren medewerkers gedigitaliseerd, die met zorg en aandacht voor kwaliteit te werk gaan.
- Al meer dan 15 jaar is Scanpaleis de betrouwbare partner voor het digitaliseren van beeld en geluid materiaal voor particulieren, bedrijven, overheden en omroepen. Onze ervaring en expertise op het gebied van digitalisering zorgen ervoor dat wij uw kostbare herinneringen met de grootste zorgvuldigheid behandelen en omzetten naar digitale bestanden van de hoogste kwaliteit. Of het nu gaat om oude videobanden, smalfilm, audio-cassettes, dia's, foto's of andere analoge media, wij staan voor u klaar met onze professionele apparatuur en toewijding om uw herinneringen te bewaren voor de toekomst. Kies voor de ervaring en kwaliteit van Scanpaleis en geniet van uw herinneringen zoals nooit tevoren.
- Bij Scanpaleis hebben we niet alleen passie en toewijding om uw herinneringen op de best mogelijke manier te digitaliseren, maar maken we ook gebruik van geavanceerde en professionele apparatuur en software van gerenommeerde bedrijven zoals Epson, Sony, Fujitsu, Blackmagic, Silverfast, Adobe en Filmfabriek. We begrijpen dat het ontwikkelen van deze apparatuur en software een vak apart is, en daarom vertrouwen we op de expertise van deze bedrijven en ontwikkelen we deze niet zelf. Zo kunnen we garanderen dat uw herinneringen in veilige handen zijn en dat ze door ons worden omgezet met de grootst mogelijke zorg en precisie
- Bij Scanpaleis betaalt u een eerlijke prijs zonder verborgen kosten. U weet vooraf waar u aan toe bent.
- In plaats van een postbus bieden wij eigen inleverpunten, waar u uw materiaal persoonlijk kunt afgeven en ophalen. Dit zorgt voor een persoonlijke en betrouwbare service.
- Om het u gemakkelijk te maken bieden wij gratis haal- en brengservice via onze inleverpunten, zodat u uw kostbare herinneringen niet zelf hoeft te vervoeren.
- Wij garanderen uitstekende kwaliteit van onze digitalisering en streven naar volledige klanttevredenheid.
- Tot slot bieden wij garanties voor onze service, zodat u met een gerust hart uw materiaal aan ons kunt toevertrouwen.
Wij hopen dat deze voordelen u helpen bij het maken van uw keuze voor Scanpaleis als uw partner voor het digitaliseren van uw waardevolle herinneringen.
Kan Scanpaleis garanderen dat mijn materiaal veilig is en dat ik het originele materiaal terugkrijg?
Wij begrijpen dat uw persoonlijke herinneringen van onschatbare waarde zijn en u zich zorgen maakt om het behoud van uw materiaal. Daarom behandelen wij uw materiaal met de grootste zorg en hebben wij al jarenlange ervaring in het digitaliseren van verschillende soorten materiaal.
Wij zijn er trots op dat wij nog nooit materiaal zijn kwijtgeraakt tijdens het digitaliseringsproces. Elk stuk materiaal wordt zorgvuldig bewaard in een apart genummerde box, totdat het wordt overgezet. Elke box heeft een eigen operator die het materiaal verwerkt en de voortgang bewaakt.
Tijdens het digitaliseringsproces wordt uw materiaal niet beschadigd of weggegooid. U kunt uw originele materiaal nog steeds bekijken en zelfs opnieuw laten overzetten als dat nodig is. Wij raden onze klanten ook aan om het originele materiaal te bewaren, zelfs nadat het is gedigitaliseerd.
Bij Scanpaleis bent u verzekerd van een veilige en betrouwbare service. We bieden een breed scala aan digitale opslagopties, zodat u altijd toegang heeft tot uw kostbare herinneringen.
Kunt u mij vertellen wat de gebruikelijke verwerkingstijd is?
In de meeste gevallen hanteren wij een verwerkingstijd van drie weken. Tijdens de vakantiemaanden juli en augustus kan deze periode oplopen tot vier of vijf weken. Mocht deze termijn voor u problemen opleveren, laat het ons dan weten of vermeld het op de opdrachtbon. Wij zullen dan met u overleggen. Over het algemeen hebben wij voldoende apparatuur en operators om uw materiaal binnen deze termijn te digitaliseren. Als u echter een grote hoeveelheid materiaal heeft, kan het nodig zijn om een andere afspraak te maken over de termijn voordat we met de opdracht beginnen.
Veel van onze klanten hebben hun oude herinneringen al jarenlang op zolder of in de kast liggen, dus een paar extra dagen maakt meestal niet veel uit. Maar als u haast heeft, kunnen wij bijna altijd aan uw wensen voldoen. U kunt bij ons een spoedopdracht aanvragen, maar hier zijn wel extra kosten aan verbonden.
Kijk voor onze actuele verwerkingstijd op de volgende pagina: actuele verwerkingstijden.
Kan ik ook een extra kopie krijgen van het gedigitaliseerde materiaal?
Ja, bij Scanpaleis is het mogelijk om kopieën te laten maken van uw film-, beeld- en geluidsmateriaal. U kunt dit direct bij het afgeven van uw materiaal aangeven, maar ook achteraf is dit mogelijk. Wij bewaren uw materiaal nog 30 dagen nadat u het bij ons heeft opgehaald, dus we kunnen direct aan de slag om extra exemplaren voor u te maken.
Belangrijk om op te merken is dat als u uw video op dvd heeft laten zetten, wij geen digitale kopie van uw video hebben. Als u meerdere exemplaren wilt ontvangen, dient u dit bij het plaatsen van uw opdracht aan te geven. Wanneer u een extra kopie wilt laten maken, kunnen wij dit voor u regelen nadat we de dvd van u terug hebben ontvangen. Zorg er dus voor dat u de originele dvd aan ons retourneert als u een extra kopie wilt laten maken.
Hoe lang blijven de bestanden beschikbaar om te downloaden via WeTransfer?
De bestanden die wij versturen via WeTransfer blijven doorgaans 3 maanden beschikbaar op de servers van WeTransfer. Het is echter belangrijk om te benadrukken dat WeTransfer een extern bedrijf is en wij daarom geen garanties kunnen bieden met betrekking tot de beschikbaarheid van de bestanden. Om ervoor te zorgen dat u de bestanden altijd kunt terugvinden, raden wij aan om de bestanden vrij snel na ontvangst van de downloadcode te downloaden en op te slaan op uw eigen computer of een ander opslagapparaat. Op deze manier voorkomt u dat u mogelijk geen toegang meer heeft tot de bestanden na de periode van 3 maanden.
Hebben dvd's en cd's het eeuwige leven?
Nee, een dvd en cd hebben geen eeuwig leven. Hoewel deze media zijn ontworpen om langdurig en duurzaam te zijn, hebben ze nog steeds een beperkte levensduur.
Een dvd of cd kan beschadigd raken door krassen, vlekken of andere fysieke schade, waardoor de inhoud niet meer kan worden gelezen. Bovendien kan de kwaliteit van de gegevens op de dvd of cd na verloop van tijd achteruitgaan als gevolg van blootstelling aan warmte, licht en vochtigheid.
Er zijn ook andere factoren die de levensduur van een dvd of cd kunnen beïnvloeden, zoals de kwaliteit van de gebruikte materialen en het fabricageproces. Over het algemeen kunnen dvd's en cd's een paar decennia meegaan als ze goed worden behandeld en opgeslagen, maar op den duur zullen ze uiteindelijk verslechteren en onbruikbaar worden.
Videobanden digitaliseren
Naar welk bestandsformaat zetten jullie de videobanden over?
Wij zetten uw video's standaard over naar het MP4-formaat, maar wij kunnen ook andere formaten voor u omzetten indien gewenst. Afhankelijk van uw behoeften en het doel van de video kan een ander formaat meer geschikt zijn. Neem gerust contact met ons op om te bespreken welk formaat het beste past bij uw wensen en eisen.
Is het ook mogelijk om videobanden over te zetten op een dvd?
Hoewel we dit niet aanbevelen, is het nog steeds mogelijk om videobanden op een dvd te branden. Het nadeel hiervan is dat dvd's kwetsbaar zijn en na verloop van tijd onleesbaar kunnen worden. Daarnaast zijn dvd's gevoelig voor krassen, wat kan leiden tot fouten tijdens het afspelen van de inhoud.
Een betere optie is om de videobanden over te laten zetten naar een mp4 formaat. Dit formaat is niet alleen duurzamer, maar ook gemakkelijker af te spelen op moderne apparaten zoals computers, tablets en smartphones. Daarnaast neemt een mp4-bestand minder fysieke ruimte in beslag dan een dvd en kunnen meerdere videobanden worden opgeslagen op één enkele usb-stick.
Wat is de beste manier om videobanden te bewaren?
Om videobanden op de beste manier te bewaren, is het aan te raden om ze op te slaan op een koele, droge en donkere plek, idealiter tussen 15°C en 21°C. Het is belangrijk om plaatsen met hoge vochtigheidsniveaus en direct zonlicht te vermijden. Daarnaast is het verstandig om videobanden niet in de buurt van elektrische apparaten te bewaren, omdat deze magnetische velden kunnen produceren die de kwaliteit van de beelden kunnen beïnvloeden.
Het is raadzaam om videobanden te bewaren in de originele plastic hoesjes om ze te beschermen tegen stof en vuil. Vermijd het bewaren van videobanden in luchtdichte containers, omdat dit kan leiden tot condensatie en schimmelgroei.
Als het mogelijk is, is het een goed idee om videobanden te digitaliseren en de digitale bestanden op te slaan op een harde schijf, cloudopslag of een ander betrouwbaar opslagmedium. Digitale bestanden kunnen veel langer meegaan dan fysieke videobanden en kunnen gemakkelijker worden gekopieerd en gedeeld met familie en vrienden.
Als je ervoor kiest om fysieke videobanden te bewaren, is het belangrijk om ze regelmatig te controleren op tekenen van verval, zoals beschadigde tape of verkleuring van de tape. Beschadigde videobanden moeten zo snel mogelijk worden gerepareerd of gedigitaliseerd om verdere schade te voorkomen.
Wat is het verschil in basis kwaliteit en hoge kwaliteit?
Wanneer we opnames in HD-kwaliteit overzetten, slaan wij deze op als HD-bestanden. Als uw opname echter in SD is opgenomen, is het niet mogelijk om de kwaliteit ervan te verbeteren naar HD. Wat we wel kunnen doen, is het bestand opslaan op een manier die optimaal is voor de weergave op HD-apparatuur. Dit betekent dat de resolutie en beeldkwaliteit mogelijk niet hetzelfde zijn als die van een echte HD-opname, maar dat het resultaat nog steeds zeer goed kan zijn. Tevens maken wij gebruik van een Time Base Corrector bij het opnemen in hoge kwaliteit. Als u vragen heeft over de kwaliteit van uw opname of hoe deze het beste kan worden opgeslagen, kunt u contact met ons opnemen voor meer informatie en advies.
Is normconversie mogelijk en kunnen jullie dat verzorgen? Gaat dit bijvoorbeeld om het omzetten tussen PAL- en NTSC-formaten?
Een normvertaler is een apparaat dat wordt gebruikt om analoge televisiebeelden om te zetten van de ene standaard naar de andere. PAL, NTSC en SECAM zijn de drie belangrijkste analoge televisienormen die wereldwijd worden gebruikt. Elke norm heeft zijn eigen specificaties met betrekking tot de resolutie, beeldverversingssnelheid en kleurcodering.
PAL (Phase Alternating Line) wordt voornamelijk gebruikt in Europa, Australië, Azië en sommige delen van Afrika. NTSC (National Television System Committee) is de standaard die wordt gebruikt in Noord-Amerika, Japan, Zuid-Korea en enkele andere landen in Zuid-Amerika. SECAM (Séquentiel couleur à mémoire) is de standaard die voornamelijk wordt gebruikt in Frankrijk, Rusland, sommige delen van Afrika en enkele andere landen.
Een normvertaler kan bijvoorbeeld worden gebruikt om een NTSC-videoband om te zetten naar de PAL-standaard, zodat deze kan worden afgespeeld op een televisie die alleen PAL ondersteunt. Het apparaat past dan de beeld- en kleurinstellingen aan zodat het beeld op de televisie correct wordt weergegeven.
Het converteren van tapes die zijn opgenomen in het NTSC/SECAM formaat brengt bij ons geen extra kosten met zich mee.
Ja, wij bieden normvertaling voor analoge beelden. Om er zeker van te zijn of wij deze service kunnen bieden voor uw specifieke type videoband, kunt u het beste contact met ons opnemen via telefoon of e-mail.
Bij het produceren van videobestanden van hoge kwaliteit, maken jullie gebruik van een time base corrector. Wat is het voordeel van het gebruik van een TBC bij het produceren van deze bestanden?
Een time base corrector (TBC) is een apparaat dat wordt gebruikt om timingfouten te corrigeren die kunnen optreden bij het opnemen of afspelen van analoge videobeelden. Bij het digitaliseren van video is het gebruik van een TBC voordelig omdat het helpt bij het verminderen van beeldvervorming en vervaging in het uiteindelijke gedigitaliseerde videobestand.
Wanneer een videoband wordt afgespeeld, kan het zijn dat er kleine timingfouten optreden die worden veroorzaakt door verschillende factoren, zoals variaties in de snelheid van de videoband of fluctuaties in de stroom die de videorecorder voedt. Deze timingfouten kunnen resulteren in beeldvervorming, zoals het trillen van het beeld of het verschuiven van horizontale lijnen, en in beeldvervaging, waarbij het beeld er onscherp uitziet.
Een TBC wordt tussen de videobron en de digitale recorder geplaatst en zorgt ervoor dat deze timingfouten worden gecorrigeerd voordat het signaal wordt gedigitaliseerd. Dit resulteert in een schoner en stabieler beeld in het uiteindelijke digitale bestand. Hierdoor kan het digitale videobestand beter worden bewerkt en opgeslagen zonder kwaliteitsverlies.
Smalfilm digitaliseren
Welke types smalfilm kunnen jullie digitaliseren?
Met de scanner van Filmfabriek kan Scanpaleis zowel 8mm, 9,5mm als 16mm smalfilms digitaliseren. Als er een geluidsspoor op de smalfilm aanwezig is, kan Scanpaleis ook het geluid digitaliseren.
Op welke kwaliteit kan Scanpaleis smalfilm digitaliseren?
Bij Scanpaleis heeft u de keuze uit verschillende kwaliteitsniveaus voor het digitaliseren van uw smalfilms, variërend van HD, 2K tot 4K, met of zonder wetgate.
- HD - 1920x1080
- 2K - 2560x1440
- 4K - 3480x2160
Wat is Wetgate scannen?
Wetgate scannen is een techniek die wordt gebruikt bij het digitaliseren van oude smalfilms om de zichtbaarheid van krassen en stof op het filmoppervlak te verminderen. Bij deze techniek wordt een vloeistof aangebracht op het filmoppervlak voordat het gescand wordt. Deze vloeistof vult de krassen en andere oneffenheden in het filmoppervlak op, waardoor deze minder zichtbaar worden. De wetgate techniek kan de beeldkwaliteit (90-95%) aanzienlijk verbeteren, vooral bij beschadigde films.
Bij het gebruik van de wetgate techniek wordt de smalfilm door een speciale rollers geleid, waarbij het filmoppervlak door een optisch systeem met de vloeistof wordt belicht. De vloeistof fungeert als een soort prisma dat licht breekt en afbuigt, waardoor de krassen en andere oneffenheden minder opvallen. De scanner legt vervolgens het beeld vast, met de verbeterde kwaliteit als resultaat. Het proces van wetgate scannen kan langer duren dan het scannen zonder wetgate, omdat de vloeistof moet worden aangebracht en het filmoppervlak moet opdrogen na de scan.
Kun je mij vertellen in welke bestandsformaten jullie smalfilms digitaliseren?
Bij ons worden de bestanden standaard opgeslagen als MP4 omdat dit voor de meeste klanten de beste keuze is. MP4-bestanden hebben een goede balans tussen kwaliteit en bestandsgrootte, en zijn daarnaast zeer compatibel met veel verschillende apparaten en softwareprogramma's.
Als je echter professionele video's produceert en een hogere beeldkwaliteit nodig hebt, kun je ook kiezen voor de ProRes 422-indeling. Deze bestandsindeling biedt een hogere beeldkwaliteit dan MP4 en is daarom vooral geschikt voor professionele videobewerking en -productie. Het nadeel is wel dat de bestandsgroottes groter zijn dan die van MP4.
Het is belangrijk om te weten dat niet alle softwareprogramma's en apparaten ProRes 422 ondersteunen. Als je de ProRes 422-bestanden wilt bewerken, is het dus belangrijk om te controleren of jouw bewerkingssoftware de indeling ondersteunt.
Wat is de beste manier om smalfilm te bewaren?
De beste manier om smalfilm te bewaren is door het op te slaan op een koele, droge en donkere plaats, bij voorkeur tussen 15°C en 21°C. Vermijd plaatsen met hoge vochtigheidsniveaus en blootstelling aan direct zonlicht. Smalfilm moet ook worden bewaard in een verticale positie om kromtrekken of beschadiging van de film te voorkomen.
Als het mogelijk is, is het raadzaam om smalfilms te digitaliseren en de digitale bestanden op te slaan op een harde schijf, cloudopslag of een ander betrouwbaar opslagmedium. Digitale bestanden kunnen veel langer meegaan dan fysieke smalfilms en kunnen gemakkelijker worden gekopieerd en gedeeld met familie en vrienden.
Als je ervoor kiest om fysieke smalfilms te bewaren, is het belangrijk om ze regelmatig te controleren op tekenen van verval, zoals schimmelgroei, kleurveranderingen of kromtrekken.
Kan smalfilm opgeslagen worden op een dvd?
Hoewel het mogelijk is om uw smalfilms op dvd te laten opslaan, adviseren wij dit eigenlijk liever niet. Het converteren van smalfilm naar dvd-formaat kan leiden tot aanzienlijk verlies van kwaliteit, waardoor de beelden minder scherp en gedetailleerd zijn. Wij raden aan om uw smalfilms te laten digitaliseren in een hogere kwaliteit, zoals bijvoorbeeld MP4 of ProRes 422. Dit zorgt voor een betere beeldkwaliteit en een langere levensduur van de digitale bestanden.
Repareren jullie ook smalfilms?
Bij Scanpaleis repareren we ook beschadigde smalfilms, zoals slechte lassen en gebroken plekken. Als het aantal reparaties minder dan 10 is, zijn er geen kosten aan verbonden. Bij 10 of meer lassen brengen wij een tarief van € 0,25 per las in rekening.
Op welke manier kan ik achterhalen hoeveel minuten er aan film op een smalfilmspoel staat?
Op onze webpagina over smalfilm bieden wij een handige rekenmodule waarmee u eenvoudig kunt berekenen hoeveel minuten film er op een smalfilmspoel staan. Met deze tool kunt u ook zien wat de kosten zullen zijn voor het digitaliseren van het beeldmateriaal op de spoel. Wij vinden het belangrijk om alleen kosten in rekening te brengen voor het daadwerkelijke beeldmateriaal op de film, en niet voor eventuele lege stukken film.
Kunnen jullie ook slechte smalfilms digitaliseren?
Wanneer we de film beoordelen en de kwaliteit ervan erg slecht is, vinden we het zonde van het geld om deze over te zetten. In dat geval nemen we altijd contact op met onze klant om dit te bespreken. De klant heeft dan de mogelijkheid om te beslissen of de film alsnog moet worden omgezet.
Is er iets aan de hand als mijn smalfilm naar azijn ruikt?
Als uw smalfilm naar azijn ruikt, is de kans groot dat het is aangetast door azijnzuur, een veel voorkomende vorm van verval bij oude smalfilms. Azijngeur kan een teken zijn van de afbraak van de celluloseacetaatfilm, waarop smalfilms meestal zijn opgenomen.
De afbraak van celluloseacetaatfilm kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, zoals blootstelling aan vocht, warmte, licht en zuurstof. Als de film eenmaal is aangetast, kan deze steeds verder afbreken en uiteindelijk onbruikbaar worden. Als u de smalfilm nog niet hebt gedigitaliseerd, is het mogelijk dat de beelden verloren gaan.
Als uw smalfilm naar azijn ruikt, is het daarom belangrijk om de film zo snel mogelijk te behandelen en professionele hulp te zoeken om verdere schade te voorkomen. Het is belangrijk om de smalfilm in een koele en droge omgeving te bewaren totdat deze kan worden behandeld en gedigitaliseerd. U kunt contact opnemen met onze professionele digitaliseer specialist voor advies over hoe u uw smalfilm het beste kunt behandelen en behouden.
Digitaliseren jullie ook smalfilm met geluid en zijn hier extra kosten aan verbonden?
Bij Scanpaleis rekenen wij geen extra kosten voor het digitaliseren van smalfilms met geluid. Dit betekent dat u bij ons terecht kunt voor het digitaliseren van smalfilms met zowel beeld als geluid zonder dat u zich zorgen hoeft te maken over bijkomende kosten. Ten eerste, of het nu gaat om een huwelijksvideo met uw geloftes of om een familiefeest met geluiden van dierbaren, wij zorgen ervoor dat het geluid behouden blijft tijdens het digitaliseren van uw smalfilms. Bovendien, gebruiken wij geavanceerde software en apparatuur om ervoor te zorgen dat het geluid van uw smalfilms van hoge kwaliteit is en zo dicht mogelijk bij het origineel blijft. Dit zorgt ervoor dat u kunt blijven genieten van de herinneringen die u vastgelegd heeft op smalfilm, maar dan in digitale vorm, zonder dat u zich zorgen hoeft te maken over verlies van kwaliteit. Kortom, bij Scanpaleis kunt u terecht voor het digitaliseren van smalfilms met geluid zonder extra kosten, ongeacht de gelegenheid waarvoor u de smalfilm heeft opgenomen.
Negatieven & dia’s digitaliseren
Op welke kwaliteit digitaliseren jullie dia's en negatieven?
Het digitaliseren van dia's en negatieven is een manier om deze oude analoge beelden om te zetten naar digitale bestanden, zodat ze gemakkelijker kunnen worden bekeken en bewerkt op moderne apparaten. Bij het digitaliseren van dia's en negatieven is het belangrijk om te kijken naar de resolutie waarin deze worden gedigitaliseerd.
Resolutie verwijst naar het aantal pixels dat wordt gebruikt om het beeld weer te geven, en dit bepaalt de scherpte en helderheid van het digitale beeld. Hoe hoger de resolutie, hoe meer details er in het digitale beeld kunnen worden vastgelegd. Er zijn verschillende resoluties beschikbaar voor het digitaliseren van dia's en negatieven, variërend van 1200 dpi tot 3600 dpi.
Bij het kiezen van de resolutie moet rekening worden gehouden met het beoogde gebruik van de digitale beelden. Als de digitale beelden alleen bedoeld zijn voor het bekijken op een computer of het delen via sociale media, is een resolutie van 1200 dpi vaak voldoende. Als de digitale beelden echter worden gebruikt voor het afdrukken van grote afdrukken of voor professionele toepassingen, zoals in de fotografie of grafische vormgeving, kan een hogere resolutie van 2400 of 3600 dpi nodig zijn om de beste resultaten te bereiken.
Het is ook belangrijk om te vermelden dat hogere resoluties ook resulteren in grotere bestanden, wat kan leiden tot hogere opslagkosten en langere verwerkingstijden. Het is dus belangrijk om een resolutie te kiezen die past bij het beoogde gebruik van de digitale beelden en de beschikbare middelen en opslagruimte.
Is het mogelijk om afdrukken te laten maken van de dia's en negatieven die gedigitaliseerd zijn?
Ja, dat is mogelijk. Echter, het is belangrijk op te merken dat wij deze service niet aanbieden. U zult dit zelf moeten regelen via een externe partij. Er zijn diverse aanbieders te vinden op internet die deze dienst kunnen verzorgen.
Kunnen jullie mijn dia's schoonmaken als ze erg stoffig en vuil zijn?
Wij bieden ook de service om dia's en negatieven schoon te maken. Bij onze dienst is het standaard inbegrepen dat we indien nodig de dia's schoonblazen en daarvoor gebruiken we lucht om het vuil van de dia of negatief te verwijderen. Dit is een essentieel onderdeel van onze dienstverlening, omdat het ervoor zorgt dat de uiteindelijke digitalisering van de beelden van hoge kwaliteit is en vrij van stof, vlekken en andere ongewenste deeltjes. In gevallen waar de dia's erg vuil zijn, zoals bijvoorbeeld bij lijmresten, kunnen wij deze in de meeste gevallen schoonmaken met behulp van speciale vloeistoffen. Het schoonmaken van dia's en negatieven kost echter meer tijd en daarom valt deze service niet onder het normale tarief voor digitaliseren.
Hoe worden de bestanden genoemd na het digitaliseren van het materiaal?
Bij onze dienstverlening hanteren we standaard een vaste naamgeving met volgnummer voor de gescande dia's en negatieven. Hierdoor blijft het overzichtelijk en kunt u de afbeeldingen makkelijk terugvinden. Na het digitaliseren van de beelden ontvangt u deze dan ook met een logisch volgnummer (zoals dia_001, dia_002, dia_003 enzovoort).
We willen onze klanten graag zo goed mogelijk van dienst zijn en daarom bieden we de mogelijkheid om zelf een naam te geven aan de gescande dia's, negatieven en foto's. U kunt ons de gewenste naam doorgeven en wij zorgen er dan voor dat deze naam wordt toegevoegd aan de afbeeldingen. Hierdoor kunt u de beelden op een voor u logische manier organiseren en terugvinden.
Als u nog vragen heeft over onze naamgeving of andere aspecten van onze dienstverlening, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. We helpen u graag verder.
Is het mogelijk om mijn verkleurde dia's te herstellen? Kunnen jullie mij hierbij helpen?
Dia's en negatieven kunnen in de loop der jaren verkleuren of vervagen als gevolg van blootstelling aan licht, warmte en vocht. Dit kan leiden tot het verlies van belangrijke details en kleuren in de afbeelding. Het is daarom belangrijk om uw dia's en negatieven op de juiste manier op te slaan en te behandelen om te voorkomen dat ze beschadigd raken of verkleuren.
Om verkleuring van dia's en negatieven te voorkomen, is het belangrijk om ze op te slaan op een koele en droge plaats, bij voorkeur in speciale opbergmappen of -dozen die beschermen tegen licht, vocht en stof. Vermijd direct zonlicht of fel kunstlicht en zorg ervoor dat de luchtvochtigheid niet te hoog is. Ook het aanraken van de dia's of negatieven met blote handen kan leiden tot vlekken en vingerafdrukken die de afbeelding kunnen beschadigen.
Als uw dia's of negatieven al verkleurd zijn, zijn er verschillende technieken om de kleuren te herstellen en de afbeelding te verbeteren. Dit kan variëren van eenvoudige aanpassingen in helderheid en contrast tot meer geavanceerde methoden zoals kleurcorrectie en restauratie van beschadigde delen van de afbeelding.
Bij het digitaliseren van dia's en negatieven passen we verschillende technieken toepassen om de kleuren en de algehele kwaliteit van de afbeelding te verbeteren. Dit omvat het corrigeren van kleurzweem en het aanpassen van helderheid en contrast. Door het digitaliseren van uw dia's en negatieven kunt u bovendien een digitale back-up maken die u kunt opslaan op een veilige plaats en die u gemakkelijk kunt delen met vrienden en familie.
In welk formaat digitaliseren jullie dia's en negatieven standaard: JPG of TIFF?
Standaard digitaliseren wij dia's en negatieven naar het JPG-formaat. U heeft echter ook de mogelijkheid om te kiezen voor het TIFF-formaat. Het scannen en opslaan van dia's en negatieven in TIFF-formaat neemt meer tijd in beslag en resulteert in grotere bestanden in vergelijking met het JPG-formaat. Dit betekent dat het digitaliseren van dia's en negatieven in TIFF-formaat duurder kan zijn dan in JPG-formaat. Het TIFF-formaat wordt vaak gebruikt door professionals die de hoogst mogelijke kwaliteit en kleurdiepte vereisen, bijvoorbeeld voor afdrukken op groot formaat. Als u de dia's en negatieven alleen digitaal wilt bewaren of afdrukken op standaard formaat, dan is JPG-formaat meestal voldoende.
Hoe kan je het beste negatieven en dia's bewaren?
Hier zijn enkele algemene tips voor het bewaren van negatieven en dia's:
- Bewaar de negatieven en dia's op een koele en droge plaats, uit de buurt van direct zonlicht en vochtigheid. Warmte en vochtigheid kunnen het materiaal beschadigen en schimmelvorming veroorzaken.
- Bewaar de negatieven en dia's in archiefkwaliteit opbergmateriaal, zoals zuurvrije hoesjes en opbergdozen. Deze materialen beschermen de negatieven en dia's tegen stof, vuil en krassen.
- Manipuleer de negatieven en dia's zo min mogelijk om beschadiging te voorkomen. Gebruik indien nodig katoenen handschoenen om vingerafdrukken en vetvlekken te voorkomen.
- Maak indien mogelijk digitale kopieën van uw negatieven en dia's. Op deze manier kunt u de originelen veilig opbergen en toekomstige schade voorkomen.
- Controleer uw negatieven en dia's regelmatig op tekenen van verval, zoals schimmelgroei, verkleuring en geur. Als u tekenen van verval opmerkt, zorg er dan voor dat u de negatieven en dia's snel en veilig behandelt.
Als u specifieke instructies heeft ontvangen van de fabrikant van uw negatieven en dia's, volg deze dan op voor de beste resultaten.
Foto’s en fotoalbums digitaliseren
Welke opties biedt Scanpaleis als het gaat om het digitaliseren van uw foto's?
- Losse afgedrukte foto's: hierbij worden individuele foto's gescand en gedigitaliseerd.
- Pagina's uit een fotoalbum: in dit geval worden de complete pagina's van het fotoalbum gescand.
- Losse foto's uit een fotoalbum: bij deze optie worden de individuele foto's uit het album gedigitaliseerd.
Het kiezen van de juiste optie is afhankelijk van uw persoonlijke voorkeur en de aard van de foto's die u wilt digitaliseren. Als u bijvoorbeeld een fotoalbum heeft met veel losse foto's van verschillende afmetingen zonder dat er tekst bij staat geschreven, kan het handiger zijn om te kiezen voor het scannen van individuele foto's. Echter, als de foto's in een album zitten met veel persoonlijke teksten, dan is het scannen van pagina's uit een fotoalbum wellicht de beste optie.
In welk formaat digitaliseren jullie foto's standaard: JPG of TIFF?
Standaard digitaliseren wij foto's naar het JPG-formaat. U heeft echter ook de mogelijkheid om te kiezen voor het TIFF-formaat. Het scannen en opslaan van foto's in TIFF-formaat neemt meer tijd in beslag en resulteert in grotere bestanden in vergelijking met het JPG-formaat. Dit betekent dat het digitaliseren van foto's in TIFF-formaat duurder kan zijn dan in JPG-formaat. Het TIFF-formaat wordt vaak gebruikt door professionals die de hoogst mogelijke kwaliteit en kleurdiepte vereisen, bijvoorbeeld voor afdrukken op groot formaat. Als u de foto's alleen digitaal wilt bewaren of afdrukken op standaard formaat, dan is JPG-formaat meestal voldoende.
Op welke kwaliteit digitaliseren jullie foto's en fotoalbums?
Om te bepalen welke kwaliteit u moet kiezen bij het digitaliseren van uw foto's, is het belangrijk om te weten wat uw doel is met de gedigitaliseerde beelden. Bijvoorbeeld, als u van plan bent om uitstekende fotoprints te maken of professionele prints nodig heeft, is een resolutie van 300 dpi geschikt. Als u echter van plan bent om de foto's te bekijken op een HD-TV, is een resolutie van 600 dpi aan te bevelen.
Bij Scanpaleis, een bedrijf dat zich specialiseert in het digitaliseren van foto's en dia's, wordt standaard gedigitaliseerd naar 600 dpi, tenzij u zelf een andere keuze maakt op het opdrachtformulier. Als u twijfelt over welke kwaliteit u nodig heeft, biedt Scanpaleis een gratis service waarbij we een aantal pagina's of foto's inscannen op verschillende kwaliteiten, zodat u kunt zien welke het beste bij uw doel past.
Wat is de maximale grootte waarop u foto's en fotoalbums kunt digitaliseren?
Onze dienstverlening omvat het digitaliseren van foto's en fotoalbums tot een maximumgrootte van A3.
A3 is een standaard papierformaat dat overeenkomt met 29,7 x 42 centimeter.
Wat is de beste keuze voor het scannen van fotoalbums: een flatbed scanner of een overhead scanner?
Scanpaleis biedt verschillende soorten scanners aan voor het scannen van foto's en fotoboeken, waarvan de belangrijkste een flatbed scanner en een overhead scanner zijn. Over het algemeen levert het scannen van fotoboeken en foto's met behulp van een flatbed scanner het beste resultaat op, omdat de te scannen objecten plat op een glasplaat worden gelegd en er van onderaf door een scannerkop gescand wordt.
Hoewel het ook mogelijk is om via een overhead scanner in te scannen, is de kwaliteit van de scans doorgaans minder goed. Dit komt doordat de bolling in foto's en fotoboeken bij een overhead scanner meer zichtbaar kan zijn, waardoor er schaduwen en vervormingen ontstaan.
Bij Scanpaleis wordt de overhead scanner vaak gebruikt wanneer er snel scans moeten worden gemaakt waarbij de kwaliteit niet het belangrijkste is. De overhead scanner wordt eveneens veel gebruikt voor het scannen van tekst. Het is echter belangrijk om te benadrukken dat de keuze van de scanner afhankelijk is van het beoogde gebruik en de gewenste kwaliteit van de scans.
Moet ik meer betalen voor grotere fotoformaten?
Ja, de prijs kan verschillen afhankelijk van de grootte van de foto's. Bij het scannen van afgedrukte foto's tot formaat A5 geldt een standaardprijs. Voor foto's groter dan A5 maar kleiner dan A3 wordt de prijs berekend zoals een pagina uit een fotoalbum.
Hoe kan je het beste foto's en fotoalbums bewaren?
Hier zijn enkele algemene tips voor het bewaren van foto's en fotoalbums:
- Bewaar de foto's en fotoalbums op een koele en droge plaats, uit de buurt van direct zonlicht en vochtigheid. Hitte en vochtigheid kunnen het materiaal beschadigen en schimmelvorming veroorzaken.
- Bewaar de foto's en fotoalbums in archiefkwaliteit opbergmateriaal, zoals zuurvrije hoesjes, albums en dozen. Deze materialen beschermen de foto's en albums tegen stof, vuil en krassen.
- Manipuleer de foto's en fotoalbums zo min mogelijk om beschadiging te voorkomen. Gebruik indien nodig katoenen handschoenen om vingerafdrukken en vetvlekken te voorkomen.
- Vermijd het gebruik van plakband, lijm, paperclips en andere materialen die permanente schade kunnen veroorzaken aan de foto's en het album.
- Maak indien mogelijk digitale kopieën van uw foto's en fotoalbums. Op deze manier kunt u de originelen veilig opbergen en toekomstige schade voorkomen.
Als u specifieke instructies heeft ontvangen van de fabrikant van uw foto's en fotoalbums, volg deze dan op voor de beste resultaten.
Audio digitaliseren
Worden de individuele nummers van een lp apart opgeslagen op een USB-stick of CD?
Als onze software de pauzes tussen de nummers op de LP herkent, is het mogelijk dat wij de individuele nummers als aparte tracks op de CD plaatsen. Zo kunt u gemakkelijk naar een specifiek nummer luisteren en nummers overslaan indien gewenst. Mocht de software de pauzes tussen de nummers niet herkennen, dan zullen wij de LP als één doorlopende track op de CD plaatsen.
Kan van tevoren worden bepaald hoeveel minuten er zijn opgenomen op een audiospoel (magneetband)?
Aangezien wij deze vraag met nee moeten beantwoorden en wij de hele band moeten beluisteren om de duur van de opname te kunnen bepalen, maken wij gebruik van een prijstabel om de kosten voor u te berekenen.
Hoeveel minuten aan muziek kan er op een CD worden gezet?
De hoeveelheid minuten aan muziek die op een CD kan worden gezet, hangt af van de opnametijd en het formaat van de audio die wordt gebruikt. Een standaard CD heeft een opnametijd van ongeveer 74 minuten als het audioformaat gebruikt wordt dat bekend staat als "Red Book" audio. Echter, als er gebruik wordt gemaakt van compressieformaten zoals MP3, kan er meer muziek worden opgeslagen op een CD, maar dit kan ten koste gaan van de geluidskwaliteit.
Worden mijn stoffige LP's gereinigd voordat ze worden opgenomen?
Wanneer een lp vies is, zorgen wij ervoor dat deze wordt gereinigd om ervoor te zorgen dat het beste geluid wordt geproduceerd. Naast het fysiek schoonmaken van de lp, doen we ook ons best om de softwarematige ruis zoveel mogelijk te verminderen. Op deze manier kunnen we een zo helder en zuiver mogelijk geluid bieden aan onze klanten.
Waarom ontvang ik bij Scanpaleis zowel het MP3 als het WAV audioformaat op mijn USB-stick?
Wij zetten uw audio om naar zowel het WAV als MP3 bestandsformaat. WAV is een ongecomprimeerd audioformaat en biedt de hoogst mogelijke geluidskwaliteit, maar resulteert in grotere bestanden. MP3 is daarentegen een gecomprimeerd audioformaat en heeft een kleinere bestandsgrootte, maar gaat ten koste van de geluidskwaliteit.
Het omzetten van audio naar verschillende bestandsformaten biedt voordelen voor verschillende doeleinden. Het WAV formaat wordt bijvoorbeeld vaak gebruikt door professionals in de muziekindustrie omdat het de hoogste kwaliteit biedt en het geschikt is voor het bewerken en masteren van audio. Het MP3 formaat daarentegen wordt vaak gebruikt voor het delen van muziekbestanden omdat het bestandsgrootte bespaart en gemakkelijk af te spelen is op verschillende apparaten. Door het aanbieden van beide formaten, kunnen klanten kiezen welk formaat het beste past bij hun behoeften.
Hoe kan je het beste geluidsdragers zoals audiospoelen, cd's en cassettes het beste bewaren?
Hier zijn enkele algemene tips voor het bewaren van geluidsdragers:
- Bewaar de geluidsdragers op een koele en droge plaats, uit de buurt van direct zonlicht en vochtigheid.
- Bewaar de geluidsdragers rechtop om beschadiging en kromtrekken te voorkomen.
- Bewaar de geluidsdragers niet in een omgeving met magnetische velden, zoals in de buurt van luidsprekers of televisies.
- Houd de geluidsdragers schoon en vrij van stof en vuil. Gebruik indien nodig een zachte doek om ze voorzichtig schoon te maken.
- Gebruik beschermende hoesjes of opbergdozen om de geluidsdragers te beschermen tegen krassen en andere fysieke schade.
Als u specifieke instructies heeft ontvangen van de fabrikant van uw geluidsdragers, volg deze dan op voor de beste resultaten.