APS negatieven digitaliseren

APS rolletje digitaliseren

Opdracht FormulierAanmelden

APS negatieven digitaliseren

Uw APS negatieven kunnen worden omgezet met speciale apparatuur. Diverse bedrijven maken gebruik van dit soort apparatuur. Scanpaleis heeft in het verleden hier ook gebruik van gemaakt. Echter hier zijn wij om een aantal redenen mee gestopt. De belangrijkste reden is dat wij niet tevreden waren met de zeer matige kwaliteit. Andere belangrijke redenen zijn het feit dat deze apparatuur zeer kwetsbaar is en al meer dan 10 jaar niet meer wordt geproduceerd en daardoor moeilijk verkrijgbaar. 

Let op! Scanpaleis digitaliseert de APS rolletjes handmatig door de negatieven uit het rolletje te halen en deze te splitsen. Iedere APS rolletje stoppen wij samen met de gesplitste film, afzonderlijk verpakt, in een plastic zakje. 

Als we de APS rolletjes digitaliseren doen wij dit door gebruik te maken van de modernste scanners welke gebruikmaken van Digital ICE-technologie en Silverfast software. De Digital ICE-technologie verwijdert automatisch onvolkomenheden, zoals stof, haartjes, krassen en vingerafdrukken van film om de beelden in hun oude glorie te herstellen. 

Dus scannen met de beste technieken van deze tijd!

Let op! Afdrukken vanaf de APS rolletjes is hierna niet meer mogelijk. Natuurlijk kunt u wel heel eenvoudig door middel van de digitale bestanden de foto’s laten afdrukken. Datum en tijd informatie kunnen wij helaas ook niet terughalen met de door ons gebruikte methode.

De naam van de folder die we gebruiken om de bestanden in op te slaan is het unieke nummer op het APS rolletje zodat u deze later weer eenvoudig kan terugvinden op bijvoorbeeld de usb-stick. In deze mappen zit een folder onbewerkt en een folder bewerkt

Wat verstaan we bij Scanpaleis onder bewerkt en onbewerkt?

Alle beelden worden door ons rechtgezet, waar nodig worden de beelden gespiegeld en lelijke witte en zwarte randjes worden verwijderd. Deze beelden worden opgeslagen in een map onbewerkt. Hierna worden alle beelden zoveel als mogelijk op kleur en licht gecorrigeerd en opgeslagen in de map bewerkt.

Het proces van scannen

Voor het scannen van dia’s en negatieven maken wij gebruik van professionele apparatuur en software. Door de combinatie van de hard- en software scannen we met stof-, kras-, kleur- en belichtingscorrectie. Hoe beter het aangeleverde materiaal de afgelopen jaren is bewaard hoe mooier het uiteindelijke resultaat is. Kleuren dia’s en negatieven zijn veel beter te corrigeren met stof- en krascorrectie dan zwart-wit dia’s en negatieven. Dit is helaas een gegeven waar we niets aan kunnen veranderen.

Hoe weet ik welke kwaliteit ik moet kiezen?

Uw keuze hangt af van hetgeen u met de gedigitaliseerde beelden zou willen doen.
De volgende voorbeelden kunnen u hierbij helpen:

 • 1200 dpi, geschikt voor een fotoboek en standaard computer of tv scherm
 • 2400 dpi, geschikt voor HD-TV
 • 3600 dpi, geschikt voor projectie met Beamer

De meeste klanten van Scanpaleis maken de keuze voor 2400 dpi. Bent u niet zeker over de kwaliteit die u nodig heeft laat dan door Scanpaleis een aantal van uw dia’s inscannen op de verschillende kwaliteiten. Deze service is geheel gratis! Standaard digitaliseren we naar 2400 dpi indien u op het opdrachtformulier geen keuze maakt.  

Kleinbeeld dia's & negatieven
Aantal beelden1200 dpi2400 dpi3600 dpi
1 - 500€0,39€0,59€0,89
501 - 1000€0,36€0,56€0,86
1001 - 2500€0,33€0,53€0,83
meer dan 2500€0,30€0,50€0,80

Middenformaat en Instamatic-126 dia's & negatieven
Aantal beelden1200 dpi2400 dpi3600 dpi
1 - 500€0,69€0,89€1,19
501 - 1000€0,66€0,86€1,16
1001 - 2500€0,63€0,83€1,13
meer dan 2500€0,60€0,80€1,10

Dia’s en negatieven

Voor het digitaliseren van dia’s en negatieven maken wij onderscheid tussen het digitaliseren van kleinbeeldformaat en middenformaat.

De afmeting van laatstgenoemde zijn 6 x 4,5 cm, 6 x 6 cm, 6 x 7 cm, 6 x 8 cm en 6 x 9 cm.

Let op: Kleinbeeld dia’s niet uitramen! Wij scannen de dia’s in de raampjes!

 • Kleinbeeld dia’s tussen glas: het inscannen van dia’s tussen glas is duurder dan normale kleinbeeld dia’s. Dia’s tussen glas moeten wij apart reinigen en inscannen. De extra prijs per dia is €0,20. 
 • Bij het digitaliseren van dia’s en negatieven heeft u altijd een basisprijs van €10,-.
 • Voor los aangeleverde dia’s die wij in sledes moeten plaatsen en/of moeten spiegelen berekenen wij €5,00 per slede tot 50 stuks.
 • Afhankelijk van de hoeveelheid data schrijven wij uw bestanden weg naar een USB-stick of een hard-disk van Scanpaleis waarvoor wij kosten in rekening brengen.
 • De vermelde prijzen zijn per dia of negatief.
 • Indien de negatieven of dia’s nog op een rolletje zitten i.p.v. als stroken in mapjes berekenen wij €5,- extra per rolletje om deze te splitsen.
 • Bij het inscannen van APS-rolletjes komt bovenop de prijs voor het inscannen van de beelden en de basisprijs een extra bedrag van €5,- per rolletje. Wij digitaliseren altijd alle beelden op een rolletje.
 • Indien dia’s en/of negatieven in insteekhoezen zitten stoppen wij de stroken niet terug in de hoezen na het digitaliseren. De reden hiervan is dat dit veel kostbaar extra werk is. 

Opslag als JPEG bestand

In bijna alle gevallen slaan wij de ingescande bestanden op als JPEG. Het is eventueel ook mogelijk om voor het TIFF formaat te kiezen tegen meerkosten. Beide bestanden hebben hun voor en nadelen. JPEG is een gecomprimeerd bestand waardoor kleiner en eenvoudiger te gebruiken voor bijvoorbeeld een website of te versturen via internet. Maar door dit comprimeren ontstaat er enig verlies van kwaliteit. TIFF bestanden zijn ongecomprimeerd maar daardoor veel groter dan JPEG bestanden. 

Over APS negatieven

Advanced Photo System of APS was een filmformaat voor foto’s dat in 1996 werd geïntroduceerd door een aantal camerafabrikanten, waaronder Kodak, FujiFilm, AgfaPhoto en Konica.

APS-film was 24 mm breed en kon foto’s maken in drie beeldformaten of beeldverhoudingen: Klassiek wat gelijk was aan 135 filmbeeldverhouding (3:2), High Definition die breder was (16:9) en Panoramisch, dat nog breder was ( 3:1). De meeste APS-camera’s kunnen alle drie de beeldverhoudingen gebruiken.

Film was beschikbaar met 15, 25 of 40 belichtingen. Film werd automatisch opgewonden en teruggespoeld, en bij bepaalde camera’s kon gedeeltelijk belichte film worden verwijderd en later worden gebruikt. De filmcartridge had indicatoren om de staat van de film aan te geven, zoals of de film was verwerkt (aangezien de verwerkte film in de originele cartridge was bewaard).

Het filmoppervlak had een transparante magnetische coating en sommige camera’s konden dit informatie-uitwisselingssysteem (IX) gebruiken voor het vastleggen van informatie over elke belichting, zoals beeldverhouding, datum en tijd waarop de foto werd genomen, bijschriften of informatie zoals sluitertijd en diafragma instelling. Goedkopere camera’s zoals wegwerpmodellen gebruikten een optisch systeem om alleen de beeldverhouding vast te leggen.

APS-film werd voornamelijk gebruikt in amateur-richtcamera’s en hoewel er enkele spiegelreflexmodellen beschikbaar waren, sloeg het nooit aan bij professionele fotografen vanwege het kleinere filmgebied en de kleine selectie van filmsnelheden en kleurformaten.

Een paar jaar na de introductie zag de prijsdaling van digitale camera’s de verkoop van APS-camera’s kelderen en in 2004 stopte Kodak met de productie van APS-camera’s.

Digitaliseer je herinneringen voor minder! Bekijk onze lage tarieven nu.

Laat uw video-, film-, geluid- & beeldmateriaal digitaliseren door Scanpaleis!