Geraamde kleinbeeld dia’s tussen glas digitaliseren

Geraamde kleinbeeld dia’s tussen glas digitaliseren

Opdracht FormulierAanmelden

Geraamde kleinbeeld dia’s tussen glas digitaliseren

Er zijn twee soorten dia’s tussen glas die wij digitaliseren. De eerste soort zijn dia’s met een plastic frame waarbij de dia’s tussen twee kleine glasplaatjes zitten. De tweede soort zijn dia’s waarbij geen plastic frame wordt gebruikt. In plaats daarvan worden de dia’s tussen twee glazen plaatjes van 50 x 50 mm geplaatst, met een papieren plakband/strip rondom de rand van de glazen plaatjes.

Geraamde kleinbeeld dia’s tussen glas digitaliseren is bewerkelijker dan gewone ingeraamde dia’s inscannen. Ten eerste zit er vaak vuil op het glas dat voor het scannen verwijderd moet worden. Ten tweede worden deze dia’s handmatig gedigitaliseerd.

Scanpaleis maakt voor het digitaliseren van dia’s en negatieven gebruik van geavanceerde professionele apparatuur en software voor het scannen van uw materiaal. Met name de scansoftware maakt hierbij vaak het verschil. Veel van de stofjes en krassen kunnen al tijdens het scannen worden gecorrigeerd door deze software.

Dia’s tussen glas

In veel gevallen is het niet nodig om het glas van de dia’s te verwijderen. Het klopt dat door het verwijderen van het glas de scans mooier worden echter hier hangt ook een prijskaartje aan.

Dia’s tussen glas worden door ons altijd voor het scannen apart gereinigd. Vaak zijn deze raampjes erg vies geworden in de loop der jaren. De kosten hiervan zijn €0,20 extra per dia.

Toch het glas laten verwijderen?

Het opnieuw inramen kost tijd en materiaal en wij berekenen hiervoor €2,00 per dia extra.

Het verwijderen van dia’s uit het glazen omhulsel is een extra bewerkelijke stap, en daarom rekenen wij hiervoor een toeslag van €3,50 per dia inclusief opnieuw inramen.

Dia tussen glas: niet schoongemaakt.
Dia tussen glas: niet schoongemaakt.
Dia tussen glas: schoongemaakt
Dia tussen glas: schoongemaakt
Dia zonder glas gedigitaliseerd
Dia zonder glas gedigitaliseerd

Wat verstaan we bij Scanpaleis onder bewerkt en onbewerkt?

Alle beelden worden door ons rechtgezet, waar nodig worden de beelden gespiegeld en lelijke witte en zwarte randjes worden verwijderd. Deze beelden worden opgeslagen in een map onbewerkt. Hierna worden alle beelden zoveel als mogelijk op kleur en licht gecorrigeerd en opgeslagen in de map bewerkt.

Het proces van scannen

Om geraamde kleinbeeld dia’s tussen glas te digitaliseren maken wij gebruik van professionele apparatuur en software. Door de combinatie van de hard- en software scannen we met stof-, kras-, kleur- en belichtingscorrectie. Hoe beter het aangeleverde materiaal de afgelopen jaren is bewaard hoe mooier het uiteindelijke resultaat is. Kleuren dia’s en negatieven zijn veel beter te corrigeren met stof- en krascorrectie dan zwart-wit dia’s en negatieven. Dit is helaas een gegeven waar we niets aan kunnen veranderen.

Bestandsformaat

Standaard slaan wij de ingescande bestanden op als JPEG. Het is eventueel ook mogelijk om voor het TIFF formaat te kiezen. Beide bestanden hebben hun voor en nadelen. JPEG is een gecomprimeerd bestand waardoor kleiner en eenvoudiger te gebruiken voor bijvoorbeeld het bekijken op een computer of tv-scherm, een website of te versturen via internet. Maar door dit comprimeren ontstaat er enig verlies van kwaliteit. TIFF bestanden zijn ongecomprimeerd maar daardoor veel groter dan JPEG bestanden. Uw beelden als TIFF inscannen is duurder dan JPEG omdat het scannen meer tijd kost.

Hoe weet ik welke kwaliteit ik moet kiezen?

Uw keuze hangt af van hetgeen u met de gedigitaliseerde beelden zou willen doen.
De volgende voorbeelden kunnen u hierbij helpen:

 • 1200 dpi, geschikt voor een fotoboek en standaard computer of tv scherm
 • 2400 dpi, geschikt voor HD-TV
 • 3600 dpi, geschikt voor projectie met Beamer

De meeste klanten van Scanpaleis maken de keuze voor 2400 dpi. Bent u niet zeker over de kwaliteit die u nodig heeft laat dan door Scanpaleis een aantal van uw dia’s inscannen op de verschillende kwaliteiten. Deze service is geheel gratis! Standaard digitaliseren we naar 2400 dpi indien u op het opdrachtformulier geen keuze maakt.  

Kleinbeeld dia's & negatieven
Aantal beelden1200 dpi2400 dpi3600 dpi
1 - 500€0,39€0,59€0,89
501 - 1000€0,36€0,56€0,86
1001 - 2500€0,33€0,53€0,83
meer dan 2500€0,30€0,50€0,80

Middenformaat en Instamatic-126 dia's & negatieven
Aantal beelden1200 dpi2400 dpi3600 dpi
1 - 500€0,69€0,89€1,19
501 - 1000€0,66€0,86€1,16
1001 - 2500€0,63€0,83€1,13
meer dan 2500€0,60€0,80€1,10

Glasnegatieven, vlakfilm & geraamde middenformaat dia's (6x6)
Aantal300 dpi600 dpi1200 dpi
1 - 250€2,50€3,00€3,50
251 - 500€2,25€2,75€3,25
meer dan 500€2,00€2,50€3,00

Algemeen: dia’s en negatieven

Voor het digitaliseren van dia’s en negatieven maken wij onderscheid in drie categorieën:

 1. (half)kleinbeeldformaat, pocketformaat en APS
 2. Middenformaat 4 x 4 cm, 6 x 4,5 cm, 6 x 6 cm, 6 x 7 cm, 6 x 8 cm en 6 x 9 cm & Instamatic-126
 3. Glasnegatieven (klein en groot), vlakfilm & geraamde middenformaat dia’s (6×6)

Let op: Kleinbeeld dia’s niet uitramen! Wij scannen de dia’s in de raampjes!

 • Kleinbeeld dia’s tussen glas: het inscannen van dia’s tussen glas is duurder dan normale kleinbeeld dia’s. Dia’s tussen glas moeten wij apart reinigen en inscannen. De extra prijs per dia is €0,20. 
 • Bij het digitaliseren van dia’s en negatieven heeft u altijd een basisprijs van €10,-.
 • Voor los aangeleverde dia’s die wij in sledes moeten plaatsen en/of moeten spiegelen berekenen wij €5,00 per slede tot 50 stuks.
 • Afhankelijk van de hoeveelheid data schrijven wij uw bestanden weg naar een USB-stick of een hard-disk van Scanpaleis waarvoor wij kosten in rekening brengen.
 • De vermelde prijzen zijn per dia of negatief.
 • Indien de negatieven of dia’s nog op een rolletje zitten i.p.v. als stroken in mapjes berekenen wij €5,- extra per rolletje om deze te splitsen.
 • Bij het inscannen van APS-rolletjes komt bovenop de prijs voor het inscannen van de beelden en de basisprijs een extra bedrag van €5,- per rolletje. Wij digitaliseren altijd alle beelden op een rolletje.
 • Voor het scannen naar TIFF formaat berekenen wij €0,20 extra per beeld.

 

Over het beeldformaat kleinbeeld 135-film

135 is een foto filmformaat, waarbij gebruik wordt gemaakt van cartridges voor eenmalig gebruik van 35 mm-film. De aanduiding werd in 1934 door Kodak geïntroduceerd voor gebruik in zijn Kodak Retina-camera, en groeide snel in populariteit, veel populairder dan formaten zoals 120 , 126 ,  110  en APS. Voor die tijd werd 35 mm-film gebruikt in stilstaande fotografie, maar deze moest door de fotograaf in herbruikbare cassettes in een donkere kamer worden geladen.

135 camera’s kunnen bij daglicht worden geladen, aangezien de film zich in een lichtdichte metalen cartridge bevindt. Bij de meeste camera’s wordt de film op een spoel gewikkeld terwijl de film wordt gebruikt en teruggespoeld in de cartridge zodra deze volledig is belicht, maar bij sommige camera’s (met name wegwerpmodellen) wordt de film om te beginnen volledig afgewikkeld en in omgekeerde volgorde belicht, zodat niet aan het einde hoeft te worden teruggespoeld.

Het negatiefformaat is 36 mm x 24 mm en dit formaat wordt nog steeds gebruikt door beeldsensoren van digitale camera’s. Het halfframe-formaat (18 mm x 24 mm) had enig succes in de jaren zestig en sommige camera’s hebben verschillende negatiefformaten gebruikt.

Er zijn zowel kleuren- als monochrome films, negatief en positief geproduceerd, evenals specialistische films zoals die gevoelig zijn voor infraroodstraling. Over het algemeen is het aantal opnamen op een 135-film 12, 24 of 36. Sinds de jaren 80 zijn filmcassettes gemarkeerd met een DX-coderingspatroon, zodat camera’s de filmsnelheid (ISO) kunnen detecteren.

In de jaren 70 kwamen er steeds meer spiegelreflexcamera’s en kleinere compacte 135-camera’s, en geautomatiseerde verwerkings- en drukmachines maakten de ontwikkeling eenvoudiger en goedkoper, zodat kwaliteitskleurenafdrukken verkrijgbaar waren bij supermarkten, drogisterijen en camerawinkels, vaak in minder dan een uur.

Ondanks de populariteit van digitale fotografie, worden 135 spiegelreflexcamera’s, compacte point-and-shoot camera’s en camera’s voor eenmalig gebruik nog steeds gebouwd en verkocht, en 135-film is nog steeds gemakkelijk verkrijgbaar.

 

Digitaliseer je herinneringen voor minder! Bekijk onze lage tarieven nu.

Laat uw video-, film-, geluid- & beeldmateriaal digitaliseren door Scanpaleis!