Kodak discs digitaliseren

Kodak disc digitaliseren

Opdracht FormulierAanmelden

Kodak disc digitaliseren

Om de Kodak discs scherp in te kunnen scannen, is het soms nodig dat we de binnenring van de disc verwijderen. Dit doen wij niet standaard. Indien wij denken dat het nodig is zullen wij u hiervoor toestemming vragen. Omdat de beeldjes erg klein zijn is de kwaliteit van de scans vaak een stuk minder dan een gewone dia of negatief. 

De prijs van het digitaliseren is per disc en niet per beeld. We nummeren alle discs zodat u deze later weer eenvoudig kan terugvinden op bijvoorbeeld de usb-stick in genummerde mappen. In deze mappen zit een folder onbewerkt en een folder bewerkt

Wat verstaan we bij Scanpaleis onder bewerkt en onbewerkt?

Alle beelden worden door ons rechtgezet, waar nodig worden de beelden gespiegeld en lelijke witte en zwarte randjes worden verwijderd. Deze beelden worden opgeslagen in een map onbewerkt. Hierna worden alle beelden zoveel als mogelijk op kleur en licht gecorrigeerd en opgeslagen in de map bewerkt.

Het proces van dia digitalisering

Voor het scannen van dia’s en negatieven maken wij gebruik van professionele apparatuur en software. Door de combinatie van de hard- en software scannen we met stof-, kras-, kleur- en belichtingscorrectie. Hoe beter het aangeleverde materiaal de afgelopen jaren is bewaard hoe mooier het uiteindelijke resultaat is. Kleuren dia’s en negatieven zijn veel beter te corrigeren met stof- en krascorrectie dan zwart-wit dia’s en negatieven. Dit is helaas een gegeven waar we niets aan kunnen veranderen.

Bestandsformaat

Standaard slaan wij de ingescande bestanden op als JPEG. Het is eventueel ook mogelijk om voor het TIFF formaat te kiezen. Beide bestanden hebben hun voor en nadelen. JPEG is een gecomprimeerd bestand waardoor kleiner en eenvoudiger te gebruiken voor bijvoorbeeld het bekijken op een computer of tv-scherm, een website of te versturen via internet. Maar door dit comprimeren ontstaat er enig verlies van kwaliteit. TIFF bestanden zijn ongecomprimeerd maar daardoor veel groter dan JPEG bestanden. Uw beelden als TIFF inscannen is duurder dan JPEG omdat het scannen meer tijd kost.

Hoe weet ik welke kwaliteit ik moet kiezen?

Uw keuze hangt af van hetgeen u met de gedigitaliseerde beelden zou willen doen.
De volgende voorbeelden kunnen u hierbij helpen:

 • 1200 dpi, geschikt voor een fotoboek en standaard computer of tv scherm
 • 2400 dpi, geschikt voor HD-TV
 • 3600 dpi, geschikt voor projectie met Beamer

De meeste klanten van Scanpaleis maken de keuze voor 3600 dpi bij het laten digitaliseren van de Kodak disc. Deze hoge kwaliteit heeft te maken met het kleine oppervlakte van de beeldjes op de disc. Standaard digitaliseren we naar 3600 dpi indien u op het opdrachtformulier geen keuze maakt.  

Kodac disk
Aantal (per disc)1200 dpi2400 dpi3600 dpi
1 - 5€22,-€24,-€26,-
6 - 10€20,-€22,-€24,-
meer dan 10€18,-€20,-€22,-

Algemeen: dia’s en negatieven

Voor het digitaliseren van dia’s en negatieven maken wij onderscheid in drie categorieën:

 1. (half)kleinbeeldformaat, pocketformaat en APS
 2. Middenformaat 4 x 4 cm, 6 x 4,5 cm, 6 x 6 cm, 6 x 7 cm, 6 x 8 cm en 6 x 9 cm & Instamatic-126
 3. Glasnegatieven (klein en groot), vlakfilm & geraamde middenformaat dia’s (6×6)

Let op: Kleinbeeld dia’s niet uitramen! Wij scannen de dia’s in de raampjes!

 • Kleinbeeld dia’s tussen glas: het inscannen van dia’s tussen glas is duurder dan normale kleinbeeld dia’s. Dia’s tussen glas moeten wij apart reinigen en inscannen. De extra prijs per dia is €0,20. 
 • Bij het digitaliseren van dia’s en negatieven heeft u altijd een basisprijs van €10,-.
 • Voor los aangeleverde dia’s die wij in sledes moeten plaatsen en/of moeten spiegelen berekenen wij €5,00 per slede tot 50 stuks.
 • Afhankelijk van de hoeveelheid data schrijven wij uw bestanden weg naar een USB-stick of een hard-disk van Scanpaleis waarvoor wij kosten in rekening brengen.
 • De vermelde prijzen zijn per dia of negatief.
 • Indien de negatieven of dia’s nog op een rolletje zitten i.p.v. als stroken in mapjes berekenen wij €5,- extra per rolletje om deze te splitsen.
 • Bij het inscannen van APS-rolletjes komt bovenop de prijs voor het inscannen van de beelden en de basisprijs een extra bedrag van €5,- per rolletje. Wij digitaliseren altijd alle beelden op een rolletje.
 • Voor het scannen naar TIFF formaat berekenen wij €0,20 extra per beeld.

 

Over het formaat Kodak disc

Kodak disc was een op cartridges gebaseerd filmformaat voor stilstaande fotografie, geïntroduceerd door Kodak in 1982.

De film had de vorm van een schijf met 15 opnamen rond de rand, in een dunne cartridge. Elk negatief was slechts 8 mm x 10,5 mm, minder dan 40% van het formaat van de toch al kleine 110 filmnegatieven.

Schijfcamera’s waren gericht op consumenten en waren over het algemeen volledig geautomatiseerd en zeer eenvoudig te laden en uit te werpen.

De grootte van het negatief leidde tot een algemeen onaanvaardbare korrel en een slechte kwaliteit in de uiteindelijke afdrukken. De film was bedoeld om te worden bedrukt met speciale lenzen met 6 elementen van Kodak, maar veel laboratoria bedrukten gewoon schijven met standaard lenzen met 3 elementen die werden gebruikt voor grotere negatiefformaten.

De film werd officieel stopgezet door de laatste fabrikant, Kodak, in 1997, hoewel Disc-camera’s al lang daarvoor van de markt waren verdwenen, en Kodak stopte met de productie in 1988. Tijdens zijn leven werden echter meer dan 25 miljoen Disc-camera’s verkocht.

Digitaliseer je herinneringen voor minder! Bekijk onze lage tarieven nu.

Laat uw video-, film-, geluid- & beeldmateriaal digitaliseren door Scanpaleis!