VHS digitaliseren

VHS digitaliseren

Opdracht FormulierAanmelden

VHS videoband digitaliseren

VHS digitaliseren: in de meeste gevallen worden VHS banden omgezet naar een bestand in MP4 formaat en op een usb-stick gezet . Het voordeel van MP4 is dat het zowel op een Apple computer als op een Windows computer af te spelen is. Ook op een moderne smartTV zijn de films te bekijken. VHS omzetten naar dvd? Natuurlijk is het mogelijk om de video op te laten slaan op bijvoorbeeld een dvd. Het nadeel hiervan is dat een dvd kwetsbaarder is en minder eenvoudig is te kopiëren. VHS overzetten op dvd raden wij dus niet aan! Kies liever voor VHS digitaliseren naar mp4 en deze laten opslaan op bijvoorbeeld een usb-stick of verzenden via Wetransfer. Ook andere formaten zijn natuurlijk bespreekbaar.

VHS - VHSC - Hi8 - Digital 8 - Video 8 - miniDV
Video2000 - Betamax - Laserdisc
Prijs en tijd per band
Aantal banden0 - 2 uur2 - 4 uur
1 - 5€17,50€22,50
6 - 10€16,00€21,00
11 - 20€14,50€19,50
meer dan 20€13,00€18,00

VHS - VHSC - Hi8 - Digital 8 - Video 8 - miniDV
Video2000 - Betamax - Laserdisc
Hoge kwaliteit MP4 (720x576) * of (1280x1080)*
Prijs en tijd per band
Aantal banden0 - 2 uur2 - 4 uur
1 - 5€22,50€27,50
6 - 10€21,00€26,00
11 - 20€19,50€24,50
meer dan 20€18,00€23,00

Onze prijslijst geldt voor de volgende videoformaten:

VHS, VHS-C, S-VHS, Hi8,Digital 8, Video 8, miniDV, Video2000, Betamax, Laserdisk, VCR, microMV

  • Voor het verzenden via Wetransfer brengen wij €5,00 per 20GB of een deel hiervan in rekening.
  • De vermelde prijzen zijn per videoband of disk.
  • DVD-video naar MP4 bestand omzetten €10,- per stuk.
  • * MP4 bestanden worden in hoge kwaliteit opgeslagen.
  • Reparatie videobanden €10,00 per band. Reparatie videobanden is altijd in combinatie met een digitaliseeropdracht. 

Opslag als MP4 bestand

De VHS videobanden die wij omzetten naar een MP4 bestand bewaren wij voor u op een HDD (Hard Disk Drive), SSD (Solid State Drive) of USB-stick. Tevens kunnen we de bestanden delen via onze beveiligde QNAP (Quality Network Appliance Provider) NAS (Network Attached Storage) Server of verzenden via Wetransfer. Het voordeel van MP4 is dat dit formaat goed te bekijken en te bewerken is op bijvoorbeeld een Mac of een Windows PC. Dus ook op uw computer en in bijna alle gevallen op uw Smart TV. Ook andere formaten zijn bespreekbaar. 

*Opnames in HD slaan wij op als HD-bestanden. Indien uw opname in SD is opgenomen kunnen wij de kwaliteit niet verbeteren naar HD maar slaan het bestand zodanig op dat deze optimaal is voor de weergave op HD-apparatuur indien u hiervoor heeft gekozen.

NTSC

NTSC opgenomen VHS videobanden kunnen wij gewoon overzetten naar een MP4 bestand. U kunt dit bestand net als bij VHS digitaliseren in PAL formaat gewoon afspelen op uw smartTV of computer. Natuurlijk zijn deze bestanden ook geschikt voor de videomontage.

Over het videoformaat VHS

VHS (Video Home System) was een videobandcassette-indeling ontwikkeld door JVC, en was de meest succesvolle videocassette-indeling voor consumenten, bestaande indelingen zoals Betamax en Video 2000.

VHS videotape digitaliseren

JVC begon met de ontwikkeling van VHS in 1971, met 12 doelstellingen voor het bouwen van een video-opname-eenheid voor thuisgebruik. In 1974 wilde het Japanse Ministerie van Internationale Handel en Industrie standaardiseren op één videoformaat voor consumenten, en de voorkeur ging uit naar het eigen Betamax-formaat van Sony, maar de druk van JVC en Matsushita bracht hen over om de druk om te standaardiseren op één formaat te laten vallen. JVC was van mening dat een open standaard, met het formaat dat wordt gedeeld door concurrenten zonder de technologie in licentie te geven, beter was voor de consument.

De eerste VHS-recorder

De eerste VHS-recorder was in 1976 in Japan verkrijgbaar en bereikte in 1977 de VS en het VK.

Een VHS-cassette bevat een opklapbaar deksel dat de ½-inch tape beschermt, en een anti-despoolmechanisme. Doorzichtige tape aan beide uiteinden van de tape zorgt voor een optische automatische stop voor het transportmechanisme van de videorecorder. VHS-machines trekken de tape van de cassettemantel en wikkelen deze rond de trommel met hellende kop, met behulp van M-vetersluiting, waarbij de tape wordt uitgetrokken door twee inrijgpaaltjes en rond meer dan 180 graden van de koptrommel wordt gewikkeld in een vorm die ongeveer overeenkomt met de letter M. De cassette kan maximaal ongeveer 430 m band bevatten, wat een speelduur van maximaal vijf uur oplevert bij standaard afspeelkwaliteit (SP).

Een kleinere variant van VHS, VHS-C, werd geïntroduceerd voor gebruik in camcorders. Het afspelen van VHS-C-banden kan met behulp van een adapter in een VHS recorder.

Betere kwaliteit opnames

In 1987 introduceerde JVC S-VHS , wat 400 lijnen opleverde (vergeleken met 240 voor standaard VHS), maar dit had slechts een beperkt succes. W-VHS werd geïntroduceerd in Japan in 1994 voor het opnemen van high-definition televisie. Terwijl de D-VHS (introductie 1998), dit was de eerste digitale variant van VHS, voor het opnemen in high-definition. Tegen die tijd was DVD-Video beschikbaar en werd na 2000 de voorkeursmethode voor vooraf opgenomen video. In 2003 had dvd-verhuur die van VHS in de VS ingehaald.

De laatste grote film uitgebracht op VHS in het jaar 2006 is ‘A History of Violence’. De laatste JVC VHS-only-eenheid rolde in 2008 van de lopende band.

De productie van VHS-machines liep door tot 2016 in Japan door Funai Electric (die het Compact Video Cassette- formaat introduceerde voordat hij in 1983 overschakelde op VHS) onder merken als Sanyo. Dalende verkopen en moeilijkheden bij het verkrijgen van componenten waren voor Funai Electric aanleiding om de productie te beëindigen.

VHS recorder

Hoewel VHS een populair formaat was voor langspeelcontent, zoals films en televisieseries, werd het ook gebruikt om kortspeelcontent te leveren, zoals muziekvideo’s (soms in de vorm van Video-singles ), in-store video’s en tutorials. VHS-banden werden ook vaak meegeleverd met consumentenproducten en -diensten voor demonstratiedoeleinden. Een nieuw product? Stuur een VHS band met een instructiefilm hoe deze te repareren!

Gratis retourzending binnen Nederland bij opdrachten vanaf €100,-!

Laat uw video-, film-, geluid- & beeldmateriaal digitaliseren door Scanpaleis!